Δυσλειτουργία στύσης ή… καρδιάς;

Δυσλειτουργία στύσης ή… καρδιάς;

Οι άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας με καρδιολογικό πρόβλημα όπως το έμφραγμα, αναφέρουν ερευνητές από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο.

Μελετώντας στοιχεία από περισσότερους από 95.000 άνδρες, ηλικίας άνω των 45 ετών, ανακάλυψαν ότι όσοι δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας αλλά έπασχαν από μέτρια στυτική δυσλειτουργία είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα στη διάρκεια μιας δεκαετίας, απ’ όσες εκείνοι που δεν αντιμετώπιζαν διαταραχή της στύσης.

Σε όσους, δε, η στυτική δυσλειτουργία ήταν σοβαρή, ο κίνδυνος νοσηλείας για καρδιαγγειακό αίτιο ήταν αυξημένος κατά 35%. Αντίστοιχα σε όσους ήδη έπασχαν από καρδιολογικά προβλήματα και ταυτόχρονα είχαν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία κατά την έναρξη της μελέτης, ο κίνδυνος να νοσηλευτούν για νέο καρδιολογικό πρόβλημα ήταν αυξημένος κατά 64%. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί δείκτη υποκείμενης καρδιοπάθειας.

Η αθηρωσκλήρωση εκδηλώνεται πρώτα στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, όπως αυτά του πέους και αργότερα στα μεγαλύτερα, όπως οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Έτσι όταν ένας άνδρας απευθύνεται στο γιατρό εξαιτίας δυσκολιών στη στύση, η επίσκεψή του θα πρέπει να αποτελεί και ευκαιρία για έλεγχο της καρδιάς του.

Γράφει η Δήμητρα Τσιλιμίγκρα, 
απόφοιτη Νοσηλευτικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
για το InVeria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.