"Το δικαστικό μέγαρο ανήκει στους πολίτες της Βέροιας"

Διαβάζοντας  το άρθρο  με τίτλο «Το πρώην Δικαστικό Μέγαρο μπορεί να ζωντανέψει  άμεσα μέσω Πολιτιστικών Δράσεων»  πραγματικά εξεπλάγην  πολύ δυσάρεστα  με την πρόταση του  «Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας»  να ζητά από τον δήμο Βέροιας την παραχώρηση της αίθουσας στο ισόγειο του κτιρίου, προκειμένου  να διεξάγονται στο συγκεκριμένο χώρο οι συνεδριάσεις του συλλόγου.

Εκτός αυτού, πρόταση του συλλόγου ΑΝ.ΔΥ. είναι   η  τακτική  χρήση του  κτιρίου και από άλλους συλλόγους και φορείς του Δήμου μας,  με σκοπό την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη  και ως δημότης αυτής της πόλης θεωρώ  πραγματικά   άτοπη  αντιβαίνουσα  στη λογική  την πρόταση-αίτημα  για οικειοποίηση του χώρου του Δικαστικού Μεγάρου  προς διεξαγωγή των συνελεύσεων του συλλόγου.

Ο  κάθε πολιτιστικός σύλλογος και φορέας της πόλης  μπορεί κάλλιστα  να αναζητήσει και να χρηματοδοτήσει  τον δικό του χώρο  για συνελεύσεις – συνεστιάσεις- εκδηλώσεις  χωρίς να  γίνεται  προσπάθεια ιδιοποίησης  ιστορικών κτιρίων και δη κτιρίων που ανήκουν ηθικώς σε όλους τους δημότες.

Ο Δήμος  της πόλης μας  όπως και το δημοτικό  συμβούλιο  φέρει βαρύνουσα την ευθύνη  για την απόφαση που θα ληφθεί σχετικά με την ανάδειξη  και επανάχρηση του  Δικαστικού Μεγάρου  ως συμβόλου πολιτιστικής - αρχιτεκτονικής  κληρονομιάς   και ως  κτιρίου κοινωφελούς  χρήσης.

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να προτείνω  τη  δημιουργία  στο  χώρο του Δικαστικού Μεγάρου μιας μεγάλης Βιβλιοθήκης  με αίθουσες  ανάγνωσης  - επισκέψιμη από Δημοτικά σχολεία για τη δημιουργική απασχόληση  των μικρών παιδιών – Γυμνασίων και Λυκείων για την  εκπόνηση   των ερευνητικών  εργασιών (project), απασχόληση ενηλίκων στις αίθουσες με δωρεάν χρήση των υπολογιστών (ας μη ξεχνούμε  τους  συμπολίτες μας που δεν έχουν  τη δυνατότητα  πρόσβασης, την διεξαγωγή  εκδηλώσεων από σχολεία και φορείς.

Άλλη  πρόταση η δημιουργία  Μουσείου   με ποικίλες  συλλογές ανά αίθουσα  ( π.χ  Τέχνη – Εκπαίδευση - Ποίηση-  μόνιμες ή παροδικές εκθέσεις),  ανοικτό στο κοινό και σε επισκέπτες της πόλης μας  και έχοντας πάντα στο επίκεντρο την  πνευματική προσφορά  στους συμπολίτες μας.


Οι αποφάσεις  που αφορούν την  πόλη μας  δεν μπορεί να παίρνονται  κεκλεισμένων των θυρών   με  γνώμονα την «ικανοποίηση»  αιτημάτων   της μιας ή άλλης κλίκας αγαπητών συμπολιτών μας που πρόσκεινται φιλικά  στις  κομματικές παρατάξεις,  που συμμετέχουν στο Δήμο  και με  την αγωνία  μη  τυχόν  υπάρξει απώλεια ψήφων  για το μέλλον.

 Ας ανατρέξουμε  στην  ολοκληρωτική καταστροφή της πάλαι ποτέ ωραιότατης πλατείας Ωρολογίου  από προηγούμενη   ανεπαρκή   Δημαρχία    και στο  έκτρωμα που παραδόθηκε στους κατοίκους,   το οποίο αφ’ ενός μεν προσβάλλει την  καλαισθησία  μας,  αφ’ ετέρου δε  τραυματίζει βάναυσα την αισθητική  εικόνα της  πόλης.

 Ως πότε θα είμαστε θεατές  σε όσα  διαδραματίζονται στην πόλη μας;

 ΟΙ  ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ  ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ.

 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΝΗΚΕΙ   ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. 

Όχι στα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα!!

Επιστολή αναγνώστριας Σ. Γ. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.