Μειώνονται τα τέλη του ΕΛΓΑ - Σύντομα οι εκτιμήσεις για χαλαζόπληκτους

Στη μείωση των τελών εκτίμησης – επανεκτίμησης του ΕΛΓΑ προχωράει το ΥπΑΑΤ με σχετική ΚΥΑ, η οποία αναμένει την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Σύμφωνα με αυτή, μειώνονται, σε ποσοστό 50%, τα τέλη επανεκτίμησης που πληρώνουν οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ όταν υποβάλλουν ένσταση επί των πορισμάτων ζημιάς για το σύνολο των καλλιεργειών. Παράλληλα, με την ίδια απόφαση επέρχονται αλλαγές στα τέλη εκτίμησης για ορισμένες καλλιέργειες. 

Συγκεκριμένα: 
α) μειώνονται τα τέλη εκτίμησης για τα σιτηρά από 1 ευρώ /στρέμμα σε 0,5 ευρώ/στρέμμα, 
β) μειώνονται τα τέλη εκτίμησης για τα ακτινίδια από 5 ευρώ /στρέμμα σε 2 ευρώ/στρέμμα και 
γ) τα τέλη εκτίμησης των ζημιών στα κηπευτικά αυξάνονται από 1 ευρώ/στρέμμα σε 2 ευρώ/στρέμμα λόγω της απαιτούμενης συνεχούς παρακολούθησης των συγκεκριμένων καλλιεργειών σε περίπτωση ζημιάς καθώς και της διενέργειας δεύτερης εκτίμησης σε αρκετές περιπτώσεις.

Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος τονίζοντας: «Είχαμε λάβει απόφαση τον Ιούλιο – διότι η ΚΥΑ βγαίνει μετά από απόφαση και πρόταση του Δ.Σ. του Οργανισμού – της οποίας το σκεπτικό ήταν ότι θέλαμε να κάνουμε πιο εύκολη την πρόσβαση στην διαδικασία της επανεκτίμησης ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο για τον παραγωγό και να επιστήσουμε την προσοχή στους εκτιμητές να κάνουν σωστές εκτιμήσεις». 
Και προσθέτει: «Ο στόχος μας λοιπόν είναι να γίνονται οι επανεκτιμήσεις με διαφάνεια και περισσότερη δικαιοσύνη. Τα τέλη επανεκτίμησης ήταν σε όλα διπλάσια απ’ ό,τι ήταν τα τέλη εκτίμησης. Πλέον τα τέλη επανεκτίμησης θα είναι όσα και τα τέλη εκτίμησης. Τα τέλη εκτίμησης είχαν μπει και για να εξασφαλιστούν οι λειτουργικές δαπάνες για την όλη διαδικασία αλλά και ώστε να λειτουργεί ως αντικίνητρο στους παραγωγούς που ίσως έκαναν δηλώσεις ζημιάς χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος».

Ασφαλιστική εισφορά 2012
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με την ασφαλιστική εισφορά του 2012 την οποία οι παραγωγοί μπορούσαν να εξοφλήσουν μέχρι την 31η Αυγούστου, ο κ. Έξαρχος ανέφερε: «Όσοι παραγωγοί είχαν πορίσματα στα χέρια τους για αποζημιώσεις θα έπρεπε να πληρώσουν μέχρι 31 Αυγούστου γιατί τις αποζημιώσεις του 2012 δεν θα την δικαιούνται ως εκπρόθεσμοι. Από τα στοιχεία που έχουμε περίπου 5.500 παραγωγοί είχαν πορίσματα στα χέρια τους και δεν έπαιρναν τις αποζημιώσεις διότι δεν είχαν πληρώσει τις εισφορές.

Εκτιμήσεις για χαλαζοπτώσεις
Τέλος, σχετικά με την πορεία του εκτιμητικού έργου του ΕΛΓΑ σε Πέλλα, Ημαθία και Αρκαδία μετά τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ μας αναφέρει: «Οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις σε Πέλλα, Ημαθία και Αρκαδία που είχαμε μεγάλες ζημιές από χαλαζοπτώσεις ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα».

Πηγή: agrotypos.gr, του Χρήστου Διαμαντόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.