Εμπρηστές από αμέλεια... Ότι χειρότερο!

''Βαρύς'' ο απολογισμός των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Χιλιάδες στρέμματα καίγονται κάθε χρόνο με τραγικές συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος λοιπόν. 

Λίγο λιγότερα από 100.000 στρέμματα έγιναν στάχτη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το νησί της Ρόδου επλήγη περισσότερο καθώς 42.000 στρέμματα κάηκαν εκεί. Είναι άξιο αναφοράς ο λόγος που ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στο νησί. Όχι από εμπρησμό όπως θα περίμενε κανείς αλλά από την πολύ έξυπνη ιδέα κάποιου να κάνει μπάρμπεκιου στην αυλή του σπιτιού του ενώ φυσούσαν δυνατοί άνεμοι. 

Κάνεις το μπάρμπεκιου και δικαίωμα σου είναι άλλωστε, δεν έχεις όμως  τη στοιχειώδη ωριμότητα και γνώσεις να πάρεις κατάλληλα μέτρα ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα εξάπλωσης της φωτιάς; Όπως αποδείχτηκε δεν την έχεις. Και τίθεται εδώ  το πολύ σημαντικό ερώτημα. Τον εν λόγω Κύριο ή Κυρία τον φυλακίζεις για εμπρησμό από αμέλεια, ή από βλακεία; Από βλακεία απαντώ εγώ. Κακώς που δεν προβλέπεται αυτή η ποινή φυλάκισης από τον ποινικό κώδικα., και θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με έρευνα του αντιστράτηγου εν αποστρατεία του πυροσβεστικού σώματος Κύριου Γκουρμπάτση, η οποία διεξήχθη από το 2000 μέχρι το 2009 το 27% περίπου των αγροτοδασικών πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια. Η αμέλεια κάποιων χαζών δηλαδή είναι υπεύθυνη κατά κύριο λόγο για την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων. Αντίθετα, οι πυρκαγιές που οφείλονται σε δόλια ενέργεια αντιστοιχούν σε ποσοστό 19,2%. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και λόγος για τον οποίο προκαλείται η φωτιά όχι ότι δεν είναι κατακριτέο, φυσικά και είναι, μιλάμε για εμπρησμό από πρόθεση, πρόκειται για έγκλημα. Όμως δεν είναι ποτέ δυνατόν να καίγονται εκτάσεις από αμέλεια. Όχι από αμέλεια. Είναι τραγικό και ταυτόχρονα καταστροφικό. 

Ο καθένας μας οφείλει να έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις για το πως προκαλείται μία φωτιά, τι πρέπει να προσέχει ώστε να μην κάνει κάτι ο ίδιος και την προκαλέσει κτλ. Επιβάλλεται ο καθένας από εμάς να είναι ενημερωμένος σε αυτά τα θέματα. Πρόκειται για το περιβάλλον, τα δάση που είναι αναγκαία η ύπαρξη τους για τον άνθρωπο. Καλή είναι η κριτική στους αρμόδιους φορείς για τα ελλειπή  μέτρα πρόληψης για παράδειγμα, αλλά ας αναλογιστούμε πόσο σωστοί είμαστε εμείς οι ίδιοι απέναντι θέματα; Και λίγη ενημέρωση δεν βλάπτει κύριοι.


Του Αντώνη Φαναριώτη, 
δασολόγου - περιβαλλοντολόγου, 
για το InVeria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.