Ο κουρέας του… Σεπτέμβρη

του Γιάννη Τσιαμήτρου*

Όλοι πλέον μιλούν για το Σεπτέμβρη, όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά και σε ολόκληρη την ευρώπη. Ωστόσο για την Ελλάδα και την οικονομική της τύχη, ο Σεπτέμβριος έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μιας και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα περίοδο στην οποία θα εισέλεθει η χώρα και η οικονομία, μια περίοδο που μπορεί να είναι καλύτερη, ή και χειρότερη από αυτήν που διανύουμε. Άγνωστη βλέπετε η βούληση των Γερμανών.

Σημαντικός μήνας εξελίξεων λοιπόν ο Σεπτέμβριος για ένα και μοναδικό λόγο. Τις γερμανικές εκλογές. Οι γερμανικές εκλογές που για κάποιους σηματοδοτούν το τέλος της εποχής της σκληρής λιτότητας, και τη μετάβαση ολόκληρης της ευρωζώνης σε μια κατάσταση όπου το βάρος θα δίνεται στις πολιτικές ανάπτυξης, με σκοπό την επανεκκίνηση της ευρωπαικής οικονομίας.

Η Ελλάδα ακολουθεί ακόμη και τώρα αυτό το ευρωπαικό τρένο, μπορεί να είναι το τελευταίο βαγόνι, αλλά οι αποφάσεις που θα παρθούν μετά τις γερμανικές εκλογές είναι μέγιστης σημασίας για την τύχη της χάωρας μας. Είναι γεγονός πως ο χρόνος ως τις γερμανικές εκλογές είναι νεκρός για την Ελλάδα. Δεν έχει να περιμένει καμιά αλλαγή, αλλά θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσρμογή και απλά θα περιμένει τη βοήθεια από το γερμανικό ουρανό. Μετά τις γερμανικές εκλογές όμως μπορεί να περιμένει πολλά.

Οι αριθμοί στην Ελλάδα δυστυχώς δε βγαίνουν, και όσο και αν πασχίζουμε διαφαίνεται ήδη μεγάλη τρύπα στα έσοδα. Το ερώτημα είναι αν μετά τις γερμανικές εκλογές, και τη διαφαινόμενη νίκη των χριστιανοδημοκρατών, οι Γερμανοί θα αποφασίσουν να σώσουν οριστικά την Ελλάδα και να τη βγάλουν από το λήθαργο των τελευταίων τριών ετών ή ακόμη και θα αποφασίνσουν να τελειώσουν μαζί της. Μπορεί να αποφασιστεί η σωτηρία της χώρας μας με ένα γενναίο κούρεμα, ή μια χρηματόδοτηση για την ανάπτυξη τέτοια που να είναι ικανή να αλλάξει το κλίμα, ή να αποφασιστεί να μη συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα και μοιραία η χώρα να βρεθεί στον αέρα. 

Πάντως ότι και να γίνει, σίγουρα οι γερμανικές εκλογές είναι ένα τέλος και μια αλλαγή, σίγουρα θα αλλάξει αυτή η βασανιστική κατάσταση και τουλάχιστον θα μάθουμε που βρισκόμαστε. Τώρα αν θα είμαστε σε καλύτερη ή χειρότερη θέση, μόνον ο Γερμανός κουρέας το αποφασίζει.

* Ο συνεργάτης του InVeria.gr Γιάννης Τσιαμήτρος, κατάγεται από τη Βέροια και είναι φοιτητής Οικονομικών στο Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.