Εκτιμούν "κοψοχρονιά" περιουσίες και τις "τρώνε" σε δημοπρασίες

Πολλά ερωτηματικά, ηθικά και νομικά διλήμματα, αλλά και οργή προκαλεί σε πολλούς Έλληνες η στάση ορισμένων δικαστικών επιμελητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την θέση που η Πολιτεία τους εμπιστεύθηκε, προκειμένου να αποκτήσουν πλούτο... Πολλά τα περιστατικά, που δεν λείπουν ακόμα και από την Ημαθία.

Το σκηνικό λίγο - πολύ γνωστό: Ένα ακίνητο ή κινητό περιουσιακό στοιχείο που έχει εμπορική αξία Α, εκτιμάται από τους εν λόγω επίορκους με εμπορική αξία Α/10 και, όπως προβλέπεται από τον νόμο, η τιμή πρώτης προσφοράς της δημοπρασίας ξεκινάει από τα 2/3 της αξίας του αντικειμένου. Έτσι, αν οι ίδιοι ή κάποια δικά τους άτομα ενδιαφέρονται, "χτυπάνε" στην δημοπρασία και παίρνουν το περιουσιακό στοιχείο "κοψοχρονιά"
.
Για να γίνει πιο κατανοητό, ας το δούμε με αριθμούς:

Ένα αυτοκίνητο αγοράστηκε το 2009, καταβάλλοντας ο ιδιοκτήτης 30.000 ευρώ. Οι επίορκοι, χωρίς καν να το δουν σε πολλές περιπτώσεις, εκτιμούν (ενώπιον ανύπαρκτων μαρτύρων) ότι η αξία του είναι 3.000 ευρώ. Έτσι, με το προβλεπόμενο 2/3 επί της αξίας, η πρώτη προσφορά ξεκινά από τις 2.000 ευρώ.

Όμως, είναι δυνατόν ένα αυτοκίνητο να έχασε αξία 27.000 ευρώ μέσα με 4 χρόνια; Χωρίς να έχει φθορές, ενώ είναι σε πλήρη λειτουργία κλπ;

Αν αυτό δεν είναι εξόφθαλμη προσπάθεια κάποιοι να "τα οικονομήσουν", τι είναι;

Θέλετε και άλλα παραδείγματα; Δεν χρειάζεται! Η πρακτική γνωστή, ψιθυρίζεται, συζητιέται, αλλά κανείς δεν βάζει ένα τέρμα σε αυτά τα αρπακτικά που λυμαίνονται κόπους μια ζωής. 

Αλήθεια, δεν βρέθηκε κανείς να καταγγείλει επώνυμα αυτές τις πρακτικές σε κάποιον εισαγγελέα; Γιατί, αν βρισκόταν, σίγουρα θα είχε ξεκαθαρίσει ο τόπος από αυτά τα άτομα.

Ή μήπως είναι τόσο καλά κατοχυρωμένοι εκ του νόμου ή εκ των "κοινωνικών επαφών" τους, που δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα μπροστά στα φαινόμενα των σύγχρονων "κατσαπλιάδων";

Ερωτήματα θέτουμε και μετά χαράς να δεχτούμε την άποψη πιο ειδικών με το θέμα ή... παθόντων.

Πάντως, με τον αριθμό των "κόκκινων" δανείων από τις τράπεζες να έχει εξωφρενική πορεία, τις χρεοκοπίες  επιχειρήσεων να εκτοξεύονται και, γενικά, τα οικονομικά των πολιτών να είναι από καιρό εκτός τροχιάς, είναι αναμενόμενο ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών θα έχει την ατυχή  εμπειρία να έρθει σε επαφή με τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις και τέτοιους "δυσάρεστους" επίορκους. Οπότε, ίσως θα έπρεπε να υπάρξει ειδική μέριμνα για το θέμα.

Για παράδειγμα, οι δικηγόροι βουλευτές μας θα ξέρουν από πρώτο χέρι τις πρακτικές ορισμένων ατόμων του κλάδου των δικαστικών επιμελητών, ακόμα και στην Ημαθία. Αν δεν είναι και οι ίδιοι βουτηγμένοι στην... παπάρα, είναι τα καταλληλότερα πρόσωπα για να προωθήσουν το θέμα. Σωστά;

Όπως και να έχει, αν ήδη έχετε πέσει θύματα ανάλογων περιστατικών, πρώτον, σας προτρέπουμε να μην "τσιμπήσετε" και να μιλήσετε με έναν δικηγόρο της απολύτου εμπιστοσύνης σας σχετικά με την μέχρι τέλους προσπάθεια να εκτιμηθεί η περιουσία σας όσο πραγματικά αξίζει και, δεύτερον, σας καλούμε να μας εμπιστευθείτε και να μας καταγγείλετε το θέμα.

Κάποτε πρέπει οι πολίτες να αυτοοργανωθούν και να πατήσουν κάτω κάθε είδους αρπαχτικό που καραδοκεί πάνω από τον πόνο του άλλου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.