Δασική πιστοποίηση: Ένας όρος άγνωστος για πολλούς...

Αποτελεί σίγουρα ξένος όρος για αρκετούς η δασική πιστοποίηση. Το έχουν αποδείξει και έρευνες άλλωστε. Εννιά στους δέκα δεν γνωρίζουν αυτήν την έννοια. Αποτελεί όμως ένα πολύ σημαντικός παράγοντας ο οποίος πρέπει πλέον, να λαμβάνεται υπόψη στην αγορά δασικών προϊόντων. Πόσο καλό είναι τελικά για το περιβάλλον να αγοράζουν οι καταναλωτές πιστοποιημένα προϊόντα ξύλου;

[caption id="attachment_90802" align="alignleft" width="280"]fanariotis antonis Ο δασολόγος Αντώνης Φαναριώτης[/caption]

Η αειφορική διαχείριση των δασών αποτελεί αναγκαίο και άκρως απαραίτητο σκοπό ώστε να διατηρούνται στο ακέραιο η βιοποικιλότητα, η ζωτικότητα, η δυναμικότητα και η ικανότητα αναγέννησης. Η πιστοποίηση της δασικής διαχείρισης των δασών, είναι η πράξη κατά την οποία ένας οργανισμός εκδίδει γραπτό αποδεικτικό πιστοποιητικό, με το οποίο διαβεβαιώνει βάσει των αποτελεσμάτων ενός ελέγχου, ότι η δασική εκμετάλλευση διαχειρίζεται σύμφωνα με προδιαγεγραμμένα οικολογικά – οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια (F.A.O., 1998). Εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 σαν μέσο προστασίας των δασικών πόρων. Με λίγα λόγια, τα προϊόντα από τα δάση είναι πιστοποιημένα επιστημονικά για την χρήση για την οποία προορίζονται.

Η δασική πιστοποίηση έχει δύο πολύ σημαντικούς σκοπούς για τους οποίους "δημιουργήθηκε". 1) Την βελτίωση τις διαχείρισης των δασών και 2) Την εξασφάλιση νέων ικανών αγορών για την απορρόφηση των πιστοποιημένων προϊόντων. Οι μεγαλύτεροι διεθνείς οργανισμοί δασικής πιστοποίησης είναι οι FSC και PEFC οι οποίες προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο εδώ και πολλά χρόνια.

Τα οφέλη τα οποία μπορούν να προκύψουν από την εφαρμογή της δασικής πιστοποίησης στη χώρα μας είναι οικονομικά, άμεσα και έμμεσα, κοινωνικά και πολιτικά. Για παράδειγμα, αναφορικά με τα έμμεσα οικονομικά οφέλη αυτά είναι μακροπρόθεσμα όσον αφορά την σωστή διαχείριση των δασών και σχετίζονται με είσπραξη εσόδων από αυτά. Σχετικά με τα κοινωνικά οφέλη αρκετοί είναι οι καταναλωτές που τα τελευταία χρόνια απέκτησαν "πράσινη" συνείδηση, και είναι αναπόφευκτο ότι θα δουν με καλό μάτι μία τέτοια κίνηση.

Κλείνοντας, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της ενημέρωση των καταναλωτών από την πολιτεία αρχικά, και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα σιγά σιγά πρέπει αναπτύξουν πιο έντονα την πράσινη πολιτική τους και να κατευθύνονται στην προμήθεια πιστοποιημένων προϊόντων ξύλου.

Του Δασολόγου - Περιβαλλοντολόγου Αντώνη Φαναριώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.