Έρασμος: "Η βία άναψε… «κόκκινο». Κατάγγειλέ την. Θέμα προτεραιότητας!"



 Από το ΔΣ του Ερασμου: Στην εποχή που οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα τείνουν να «συναγωνιστούν» τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η καταγγελία της έμφυλης βίας, κάθε μορφής, είναι θέμα προτεραιότητας ΖΩΗΣ, και ειδικότερα τη στιγμή που δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για έγκλημα!


Αν είσαι θύμα κακοποίησης, η βιασύνη να καταγγείλεις πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις που καταδυναστεύουν τη ζωή σου και σε εξαναγκάζουν σε καθημερινούς και ποικίλους βιασμούς προϋποθέτει τον αυτοσεβασμό σου. ΣΩΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ!


Αν είμαστε μάρτυρες ή παρατηρητές περιστατικών υπόπτων κακοποίησης (ιδίως γυναίκας – παιδιού), η βιασύνη να καταγγείλουμε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις που δεν έρχονται ποτέ στο φως ή κρύβονται επιμελώς στο σκοτάδι εγγύς και μακράν της δικής μας ήσυχης και ατάραχης ζωής είναι υποχρέωση όλων μας που προϋποθέτει στοιχειώδη ανθρωπιά και κοινωνική ευαισθησία.


Η εμπειρία μας, ως Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», στην 14ετή και πλέον «συστράτευση» όλων ημών, ιδρυτικών μελών, εθελοντών, και επιστημόνων της δομής μας στον διηνεκή πόλεμο για την πρόληψη και την καταστολή της έμφυλης βίας, σε κάθε εκδοχή της, επαληθεύει  ότι η πορεία κάθε περιστατικού που έρχεται στα χέρια μας, ξεδιπλώνει στο ιστορικό του πολλαπλούς «σταθμούς» ποικιλόμορφων βιασμών από πλευράς του θύτη. Βιασμών που φέρουν τα χαρακτηριστικά όλων των μορφών βίας κατά του θύματος: Ψυχολογικής, Συναισθηματικής, Λεκτικής, Σωματικής και Σεξουαλικής.


Είναι προφανές ότι κοινωνία και επικοινωνία (βλέπε ΜΜΕ, μέσα δικτύωσης κλπ) έχουν κυριολεκτικά εστιάσει, με επίμονη έμφαση – και δικαίως – στα  θλιβερά και αποτρόπαια περιστατικά αλλεπάλληλων γυναικοκτονιών και βιασμών, κυρίως ανηλίκων, από επώνυμους και ανώνυμους κακοποιούς που πέφτουν στα «μαλακά», αφού και η δικαιοσύνη βιώνει την πλέον προκλητική κρίση της ηθικής και λειτουργικής της αποδόμησης, επιβεβαιώνοντας ότι τα στερεότυπα που κατευθύνουν τη λειτουργία θεσμών και προσώπων, δεν έχουν ως πηγή τους μόνο τη λεγόμενη πατριαρχία, αλλά την ηθική σήψη και τη διαφθορά που χαρακτηρίζουν το προφίλ της νοσηρότητας των καιρών που ζούμε. 


Οφείλουμε λοιπόν να μη φιλοσοφούμε απλώς και μόνο στοχαζόμενοι και επαναπαυόμενοι ότι κάποιοι άλλοι θα βγάλουν το… φίδι από την τρύπα,  αλλά στοχευμένα και με σύνεση, να πάρουμε ΤΩΡΑ μέτρα καταστολής και πρόληψης.


Συγκεκριμένα, αν είστε θύμα οποιασδήποτε κακοποιητικής συμπεριφοράς στο προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, σχολικό ή όποιο άλλο περιβάλλον, ή αντιληφθείτε οτιδήποτε που αφορά κακοποίηση τρίτων (ιδίως γυναίκας – παιδιού) απευθυνθείτε ΑΜΕΣΑ στους καθ’ ύλην αρμόδιους.


Στην Ημαθία, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», που εδρεύει στη Βέροια (Μ. Αλεξάνδρου 17 – 24ωρη γραμμή: 23310-74073) συνεργαζόμενος με την Αστυνομία, την Εισαγγελία, το Νοσοκομείο και την Πρόνοια μπορεί, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, να αναλάβει κάθε περιστατικό οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης. 


Διατηρεί Ξενώνα Βραχείας φιλοξενίας που λειτουργεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο θυμάτων βίας (μητέρας – παιδιού) ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικής, οικονομικής επιφάνειας, πεποιθήσεων κ.ο.κ.,  και προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, διατροφή, ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια, παρέχοντας τη δυνατότητα βαθμιαίας αποκατάστασης και ομαλής κοινωνικής, ακόμη και εργασιακής επανένταξης των ωφελούμενων γυναικών, στο μέτρο του εφικτού. 


Ταυτόχρονα, σε επίπεδο πρόληψης, ενημέρωσης και αναδιαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης των συμπολιτών μας απέναντι στη βία, τόσο της γενιάς μας όσο και των μελλοντικών γενεών, ο «Έρασμος» θέσπισε τη διενέργεια δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης, όπως θεματικές εβδομάδες, ημερίδες και εκδηλώσεις, Βιωματικά Σεμινάρια και Σχολές Γονέων, σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια.  

Σπάσε τον φαύλο κύκλο βίας και σιωπής. Βγες στο φως. Έχουμε το «πως»!


Πηγή : inveria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.