Από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου 2022 το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δ. Βέροιας - Δήλωση του αντιδημάρχου Λ. Ασλανίδη στην εφ. InVeria


 

Τον Αύγουστου του 2016 ξεκινούσε ένας νέος πολιτιστικός θεσμός του Δ. Βέροιας, με την πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Τουρισμού και την στήριξη ανθρώπων και συλλόγων της περιοχής, που ασχολούνταν με την παράδοση και την λαογραφία. 


Το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από τους περισσότερους πολιτιστικούς συλλόγους του Δ. Βέροιας και κάθε χρονιά που περνούσε το Φεστιβάλ «δυνάμωνε». Το 2017, το 2018 και το 2019 το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δ. Βέροιας πραγματοποιούταν  με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. 


Ωστόσο, η πανδημία του 2020 ήρθε να «παγώσει» την ανοδική πορεία του Φεστιβάλ. Δύο χρονιές, το 2020 και το 2021, το Φεστιβάλ δεν μπόρεσε να γίνει, για τους ευνόητους λόγους. 


Το 2022, το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών έρχεται ως μια «επανεκκίνηση» και θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου 2022, στο κέντρο της Βέροιας, στον Τρίλοφο και στον Προμηθέα Βέροιας. 


Βέβαια, η απόφαση για την διοργάνωση πάρθηκε στα τέλη της Άνοιξης του 2022 και, ως εκ τούτου, οι δυνατότητες περιορίστηκαν. Για φέτος, λοιπόν, στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν μόνο 19 σύλλογοι από τον Δ. Βέροιας. 


Την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 έγινε η πρώτη συνάντηση των εθελοντών του Φεστιβάλ, οι οποίοι θα αναλάβουν να «τρέξουν» την όλη διοργάνωση. Στη συνάντηση της Πέμπτης ήταν παρών και ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους εθελοντές, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. 


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης, κλείνοντας την συνάντηση, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι εθελοντές, απηύθυνε κάλεσμα και για άλλους συμπολίτες που επιθυμούν να συνδράμουν στο όλο εγχείρημα και ευχαρίστησε τους εθελοντές, τους Συλλόγους, αλλά και τα ΜΜΕ για την προβολή και στήριξη του Φεστιβάλ. Μεταξύ των εθελοντών ήταν η πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Μαρίνας Σοφία Παπά, η διευθύντρια της Σχολής χορού της ΚΕΠΑ Μαυρέτα Λενικάκη, καθώς και πολλοί νέοι και παλιοί εθελοντές.  


Ο κ. Ασλανίδης, μιλώντας για το Φεστιβάλ στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria, δήλωσε:

«Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου μας ξεκίνησε από την αγάπη και το μεράκι ανθρώπων που ζουν και αναπνέουν για την παράδοση και την λαογραφία του τόπου μας. Η  αντιδημαρχία Τουρισμού, από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το εγχείρημα και αυτό συνεχίζουμε και τώρα που οι συνθήκες μας το επιτρέπουν, σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας. Θέλαμε να ξεκινήσει και πάλι το Φεστιβάλ, παρά τις δυσκολίες και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι σύλλογοι τώρα ξαναβρίσκουν τον βηματισμό τους, μετά από 2 χρόνια. Αλλά για την επανέναρξη του Φεστιβάλ δεχόμασταν πιέσεις και από τον κόσμο, που μας το ζητούσε επιτακτικά. Είμαι πεπεισμένος ότι το φετινό Φεστιβάλ θα είναι η επανέναρξη μιας λαμπρής πορείας και είμαι σίγουρος ότι θα ζήσουμε όμορφες στιγμές και φέτος και στο μέλλον. 

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όμως και κάποιους ανθρώπους, χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Πρώτον, τους εθελοντές μας, χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Δεύτερον, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους ανθρώπους τους, που συμμετέχουν με χαρά και εμπλουτίζουν τον θεσμό. Τρίτον, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και όσους δεν είναι μέλη, αλλά συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην όλη διοργάνωση. Τέταρτον, τον Δήμαρχο Βέροιας και τους συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο για την στήριξη. Πέμπτον, τα ΜΜΕ της Βέροιας, που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα μας, πρόβαλλαν το Φεστιβάλ και συνέβαλαν στην διάδοσή του. Τέλος, πολλές ευχαριστίες οφείλονται στους πολίτες του Δήμου Βέροιας, οι οποίοι στηρίζουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μας. Ραντεβού στις αρχές Σεπτέμβρη, λοιπόν!». 


Το πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δ. Βέροιας


ΠΕΜΠΤΗ 1/9/2022

Πλ. Ωρολογίου, Βέροια


ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ 

ΚΑΛΛΙΘΕΑ 

ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ 

ΠΑΛΑΤΙΤΣΙΑ 

ΔΙΑΒΑΤΟΣ 

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ 


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/9/2022

Τρίλοφος Δ. Βέροιας


ΤΡΙΛΟΦΟΣ 

ΠΑΤΡΙΔΑ 

ΔΑΣΚΙΟ 

ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ 

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ 

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ 


ΣΑΒΒΑΤΟ 3/9/2022

Προμηθέας, Βέροια


ΒΛΑΧΟΙ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΣΦΗΚΙΑ 

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΒΕΡΓΙΝΑ 

ΚΕΠΑ 

ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ


* Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria της Κυριακής 7 Αυγούστου 2022 (φύλλο 20)




Πηγή : inveria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.