Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη υπό το φως του φεγγαριού στη σκηνή του Άλσους



 Γράφει η Ολυμπία Μπέτσα*:


Τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη φιλοξένησε η ΚΕΠΑ δήμου Βέροιας στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο πλαίσιο των παραστάσεων "Άλσος '22 «Το καλοκαίρι αλλάζει»" το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουλίου 2022.


Το Βεροιώτικο κοινό απόλαυσε και αποθέωσε την πάντα επίκαιρη Αριστοφανική σάτιρα με διαχρονικούς προβληματισμούς, όπως είναι η θέση της γυναίκας και η δυνατότητα της να εκφράσει δημόσιο λόγο, που ζωντάνεψε στη σκηνή του θεάτρου από το θίασο του Γιάννη Μπέζου σε σκηνοθεσία του ίδιου. 


Ο παρωδούμενος τραγικός ποιητής Ευριπίδης (Βλαδίμηρος Κυριακίδης) κατηγορείται για μισογυνισμό από τις γυναίκες που πρόκειται να συμμετάσχουν στη μυστικιστική γιορτή Θεσμοφόρια και μηχανεύεται τη μεταμφίεση του συμπέθερου του Μνησίλοχου (Γιάννη Μπέζου) σε γυναίκα προκειμένου να παρεισφρήσει στη γιορτή και να μάθει την τιμωρία που του επιφυλάσσουν. Σύντομα, όμως, ο χορός των γυναικών με προεξάρχουσα την Κρίτυλλα (Φωτεινή Μπαξεβάνη) ανακαλύπτει το φύλο του Μνησίλοχου και αποφασίζει να τον τιμωρήσει δένοντας τον σε ένα στύλο, μέχρι να ξεψυχήσει, ώσπου τον σώζει ο Ευριπίδης μέσα από διάφορα κωμικά δρώμενα που ευτελίζουν την αντίληψη και εξυπνάδα του τελευταίου.


Η υποκριτική μανιέρα μαζί με τη σκηνοθετική ευρηματικότητα του Γιάννη Μπέζου που πυροδοτεί το υποκριτικό ταλέντο του Βλαδίμηρου Κυριακίδη, της Φωτεινής Μπαξεβάνη και του Λαέρτη Μαλκότση (ποιητή Αγάθωνα) συναντούν τη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά σε μια μεταμοντέρνα προσέγγιση της αρχαίας κωμωδίας που αξιοποιεί δημιουργικά το παλιό με το καινούργιο. 


Μαζί τους ο Κλεισθένης (Παναγιώτης Κατσώλης) οι Αλέξης Βιδαλάκης, Σταύρος Μαρκάλας και στον Χορό οι Νίκη Σερέτη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αρετή Πασχάλη, Λήδα Καπνά, Ντένια Στασινοπούλου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ελένη Ζαχοπούλου, Μανταλένα Καραβάτου. Η ενορχήστρωση είναι του Σταμάτη Σταματάκη. Ο Γιώργος Γαβαλάς έχει αναλάβει τα σκηνικά, η Βασιλική Σύρμα τα κοστούμια, η Σεσίλ Μικρούτσικου την κίνηση και ο Χρήστος Τσιόγκας τους φωτισμούς.

 

* Η συνεργάτιδα του InVeria.gr Ολυμπία Μπέτσα είναι φιλόλογος, Msc στις Πολιτισμικές Σπουδές





















Πηγή : inveria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.