Τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της Τετάρτης (20/7/2022)



 Συνεδρίασε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, εν μέσω… θερινής ραστώνης, κάτι που αποτυπώθηκε και από την ελλιπή παρουσία των δημοτικών συμβούλων που μετά βίας άγγιξαν την απαιτούμενη απαρτία. 


❕ Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ενημέρωσε το Σώμα, μεταξύ άλλων, για την προέγκριση έργου ύφους 8 εκατ. ευρώ για την αστική ανάπλαση στη Βεργίνα. «Δόθηκε προέγκριση 8 εκατ. ευρώ για τα χωριά που έχουμε ξεχάσει, κατά τις γνωστές φλυαρίες του κ. Παυλίδη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. 


❕Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Βέροια, Πρωτεύουσα Πόλη» Γεωργία Μπατσαρά χαρακτήρισε σημαντικό το έργο της Βεργίνας, αναφέρθηκε στις πυρκαγιές στην Αττική, σχολίασε τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2021, εκφράζοντας την στεναχώρια της για την μείωση του πληθυσμού της χώρας και τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί η οικογένεια. Επίσης, σχολίασε την δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η εξέλιξη της οποίας αποτελεί μία ελάχιστη δικαίωση για τους γονείς του, έκανε έκκληση στους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν το κοινωνικό φροντιστήριο του Δ. Βέροιας, ενώ χαιρέτισε τις ενέργειες για την δημιουργία ολοκληρωμένου χώρου άθλησης και αναψυχής ΑμεΑ στο Εργοχώρι. 


❕Ο επικεφαλής της παράταξης «Συνδημότες» Παύλος Παυλίδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε φαινόμενα παραιτήσεων, ανεξαρτητοποιήσεων και άσχημων συμπεριφορών απέναντι σε γυναίκες που μετέχουν σε Δ.Σ. δημοτικών επιχειρήσεων. Έντονη αναφορά έκανε αναφορά στις απευθείας αναθέσεις του Δ. Βέροιας, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα (δείτε εδώ), χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο» επειδή μετά την δημοσιοποίηση ζήτησαν λίστα των τοπικών επιχειρήσεων. Μάλιστα ανέφερε ότι αναφέρει την λέξη μετά λόγου γνώσης και ας του υποβάλλουν (πάλι) μήνυση. Μετά από αυτές τις αναφορές ο ίδιος και η παράταξή του αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όλα τα παραπάνω.


Η αποχώρηση Παυλίδη δημιούργησε προς στιγμήν ένταση, καθώς θεωρήθηκε «απόδραση» για μην ακούσει τον αντίλογο και τις απαντήσεις. 


❕Ο Κυριάκος Θεοδωρίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Προτεραιότητα στον Πολίτη», του Αντ. Μαρκούλη, αναφέρθηκε αρχικά στο ύφος της αντιπαράθεσης, που πολλές φορές «ξεφεύγει». Επίσης, ανέγνωσε επιστολή κατοίκων της οδού Περγάμου στη Βέροια, στην οποία έγιναν παρεμβάσεις για την διάνοιξη του δρόμου, αλλά έμειναν ημιτελείς και υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε και στο θέμα του περιβόλου του Ναού του Αγ. Αντωνίου Βέροιας, καθώς όταν βραδιάζει κλείνει η πόρτα και διερωτήθηκε με ποιο δικαίωμα η εκκλησία κλείνει έναν δημοτικό χώρο (σ.σ. αργότερα απαντήθηκε ότι δεν πρόκειται για δημοτικό χώρο, αλλά για ιδιόκτητο χώρο της εκκλησίας). 


❕Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παλουκίδης αναφέρθηκε στην «Συμφωνία των Πρεσπών» και σημείωσε πως είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς πολίτες και σημείωσε πως περίμενε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ενέργειες για την κατάργησή της. 


❕Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Τσαναξίδης, αναφέρθηκε στην μαύρη επέτειο από την εθνική τραγωδία της Κύπρου στις 20 Ιουλίου 1974, στις πυρκαγιές της Αττικής, ενώ για τον μειωμένο πληθυσμό της χώρας σχολίασε πως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έφυγαν από την χώρα μισό εκατομμύριο νέοι ως οικονομικοί μετανάστες και τώρα κλαίμε πάνω από χυμένο γάλα. 


❕Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αφισορρυπάνσεις, για τις ενέργειες που γίνονται για να μην «αναβιώσει» πάλι το φαινόμενο.


Απαντήσεις


❗ Ο Αντιδήμαρχος  Καθαριότητας, Ανακύκλωσης,  Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, στις περιπτώσεις αφισορρύπανσης η υπηρεσία έχει επιληφθεί δύο περιπτώσεων, ενώ ξεκαθάρισε πως έχει αρμοδιότητα μόνο για την ρύπανση. Για τις κλειστές παιδικές χαρές, τόνισε πως όταν γίνονται βανδαλισμοί, είναι υποχρεωμένοι να τις κλείσουν, να αποκαταστήσουν τις ζημιές και απαιτείται εκ νέου πιστοποίηση. Αρχικά παραδόθηκαν 6 παιδικές χαρές, ακολούθησαν άλλες 11 και είναι σε αναμονή η έγκριση ακόμα 15 παιδικών χαρών του Δήμου. 


Για τις παιδικές χαρές ΑμεΑ, τόνισε πως ήταν και είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, ωστόσο η δημιουργία παιδικών χαρών ΑμεΑ δεν είναι απλή περίπτωση, καθώς το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις υπόλοιπες παιδικές χαρές. Για παράδειγμα, ένα όργανο απλής παιδικής χαράς αν στοιχίζει 1.000 ευρώ, για μία παιδική χαρά ΑμεΑ κοστίζει 20.000 ευρώ. Πάντως, όπως σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν μπορεί κανείς να μιλά για αδιαφορία, όταν μόλις λίγο καιρό πριν εντάχθηκε στο «Πράσινο ταμείο» η κατασκευή παιδικής χαράς. Μάλιστα, ανέφερε πως το… ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από την Π.Ε. Ημαθίας για την συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από τον Δήμο, ας το δείξει σε υλοποίηση άλλων έργων που θα τα επωφεληθούν οι πολίτες. Άλλωστε, έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία όργανα για ΑμεΑ. 


Για τις αναφορές του Κυρ. Θεοδωρίδη για το προαύλειο του Αγ. Αντωνίου σημείωσε ότι δεν είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, αλλά της εκκλησίας. Το γεγονός ότι εντάχθηκε στην αστική ανάπλαση μπορεί να προκαλεί παρανοήσεις, ωστόσο η τότε δημοτική αρχή επέλεξε να γίνει η ανάπλαση και στον συγκεκριμένο χώρο για να υπάρχει μια ομοιογένεια. Να σημειωθεί ότι οι πόρτες στον περίβολο της εκκλησίας κλείνουν το βράδυ για λόγους ασφαλείας, αλλά και επειδή έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συνάθροισης διάφορων περιθωριακών στοιχείων στον χώρο. 


Μιλώντας για τις πυρκαγιές, ο Βασίλης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην σημασία της πρόληψης, μίλησε για την συνεργασία του Δ. Βέροιας με το Δασαρχείο και ιδιώτες ιδιοκτήτες δασών που έχει αποτέλεσμα την αποτελεσματική διάνοιξη δασικών δρόμων, υλοποίηση ζωνών πυρασφάλειας κλπ. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην σημασία των καθαρισμών των οικοπέδων. 


❗ Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου απάντησε σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις για προμήθεια Η/Υ, σημείωσε ότι για την πρώτη από μια σειρά αναθέσεων είχε γίνει ανοιχτή πρόσκληση τον Δεκέμβριο του 2021 και μετά οι υπόλοιπες απευθείας αναθέσεις έγιναν στον ίδιο προμηθευτή. Μάλιστα, επειδή έγινε δέκτης παραπόνων από «γκρινιάρηδες επαγγελματίες», όπως τους χαρακτήρισε, ζήτησε ραντεβού για να τους ακούσει, στο οποίο δεν προσήλθαν. Παράλληλα, ο κ. Ασλάνογλου ανέφερε πως εμπιστεύεται την κρίση των υπαλλήλων του τμήματος προμηθειών του Δήμου και ότι το κόστος των συγκεκριμένων αναθέσεων είναι πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο των εξόδων του Δήμου. Πάντως, ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει το θέμα να γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτή η αναφορά, σε συνδυασμό με όσα είπε ο επικεφαλής των «Συνδημοτών» περί λίστας των τοπικών επαγγελματιών, δείχνει μάλλον ότι υπάρχει η σκέψη οι επόμενες προμήθειες να μην γίνουν με απευθείας αναθέσεις, αλλά με πιο ανοιχτές διαδικασίες (διαβάστε σχετικά με το θέμα και εδώ). 


❗ Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης αναφέρθηκε στα σχόλια του Π. Παυλίδη για άσχημες συμπεριφορές απέναντι σε γυναίκες σε Δ.Σ. δημοτικής επιχείρησης, σημειώνοντας πως σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΠΑ υπήρξε όντως μια λεκτική αντιπαράθεση, αλλά την επόμενη ημέρα βρέθηκε με την εν λόγω κυρία, δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και το θέμα έληξε. Σχετικά με την οδό Περγάμου και τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Θεοδωρίδης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες το έργο θα ξεκινήσει και πάλι. 


❗ Ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Καλλίστρατος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στους λόγους που ο Δήμος προχωρά στην προμήθεια νέων υπολογιστών και άλλων περιφερειακών μέσων. Όπως σημείωσε, το επιβάλλουν τόσο λόγοι κυβερνοασφάλειας, όσο και η ανάγκη για ψηφιακή αναβάθμιση του Δ. Βέροιας, για να γίνεται ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η δουλειά των υπαλλήλων και, τελικά, να είναι καλύτερη και ασφαλέστερη η εξυπηρέτηση των δημοτών.


❗ Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης αναφέρθηκε στο φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί από 1-3 Σεπτεμβρίου 2022 στην Βέροια και στον Τρίλοφο, καθώς και για την πρωτοβουλία για την πιστοποίηση του γλυκού «Ρεβανί Βεροίας» ως προϊόν «προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ). 


❗Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι εκδηλώσεις για το Φεστιβάλ Αιγών, την Εύηχη Πόλη, το Κινητό Περίπτερο κ.α.


❗ Ο πρόεδρος της ΔΕΑΥΒ Στέργιος Διαμάντης εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του αποχωρήσαντα από την αίθουσα Παύλου Παυλίδη. Όπως είπε, έχει το θράσος να μιλά ο κ. Παυλίδης για άσχημες συμπεριφορές απέναντι σε γυναίκες, ότι αυτός ήταν που, ως πρόεδρος στο ΚΑΠΑ, σήκωσε καρέκλα για να χτυπήσει υπάλληλο του ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας και ήταν αυτός επίσης που μετέθεσε άρον – άρον στο ΚΑΠΗ μια υπάλληλο όταν του είχε επισημάνει για ένα έγγραφο ότι είναι παράνομο. Μάλιστα, ο κ. Διαμάντης, σε σχέση με τις απευθείας αναθέσεις, «κάρφωσε» τον Π. Παυλίδη αναφέροντας ότι επί ημερών του στο ΚΑΠΑ γίνονταν απευθείας αναθέσεις για οικοδομικά υλικά σε εταιρία της Λάρισας. «Το όνομα Φενερίδης βλέπαμε στα τιμολόγια, που εδρεύει στη Λάρισα. Στη Βέροια δεν είχαμε εταιρίες;» διερωτήθηκε ο κ. Διαμάντης, ενώ για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στην περίπτωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης με χαρτάκια και την τιμολόγηση για δεξαμενές χωρητικότητας μικρότερης των αναγραφόμενων ποσοτήτων ή για περιπτώσεις που εκδιδόταν τιμολόγια για πετρέλαιο θέρμανσης στο ίδιο κτίριο που πληρώνονται και κοινόχρηστα για την θέρμανση. 


❗ Τέλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Θανάσης Δέλλας αναφέρθηκε στο κοινωνικό φροντιστήριο, καθώς είχε ενεργό ρόλο στην λειτουργία του για πολλά χρόνια, κάνοντας και ο ίδιος έκκληση τους εκπαιδευτικούς για συμμετοχή. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε νούμερα, τονίζοντας πως κάθε χρόνο περίπου 100 παιδιά Β’ και Γ’ Λυκείου επωφελούνται των υπηρεσιών του φροντιστηρίου και δεκάδες εθελοντές εκπαιδευτικοί διδάσκουν. Ο κ. Δέλλας έκανε σχόλιο και για τα άδεια έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας από τον πρόεδρο να παρουσιάσει, με βάση τα πρακτικά, μια συνολική εικόνα των παρουσιών – απουσιών των δημοτικών συμβούλων από την αρχή της θητείας τους. 


Πηγή : inveria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.