Η ψυχική υγεία ξεκινά από το 5ο ΓΕΛ Βέροιας



 Δ.Τ.: Μαθητές και καθηγητές του 5ου ΓΕΛ Βέροιας είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν ενεργά με ένα θέμα που ανακύπτει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα των νέων μέσω της συμμετοχής τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA229 «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων» με τίτλο «Mental Health for European Youth» και κωδικό 2020-1- DE03-KA229-077229_4.


Έτσι την εβδομάδα 8-14/5/22 βρέθηκαν στο Homburg της Γερμανίας, ώστε να συμμετάσχουν μαζί με Γερμανούς, Πορτογάλους και Αυστριακούς συμμαθητές και συμμαθήτριες τους στις εργασίες τις σχετικές με το εν λόγω πρόγραμμα.


Συγκεκριμένα, παρακολούθησαν σεμινάρια σχετικά με τη διαχείριση συναισθημάτων, τις αιτίες και τις μεθόδους καταπολέμησης τους άγχους και των ψυχικών τραυμάτων, αλλά παράλληλα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποκτήσουν ισορροπία ψυχική και νοητική μέσω της άσκησης και της διατροφής.


Η συνάντηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και με μια υπόσχεση να δουλέψουν πάνω σε εργαλεία που βοηθούν στην κατάκτηση της ψυχικής υγείας, μέχρι στην επόμενη συνάντηση τους, αυτή τη φορά στο Λιντζ της Αυστρίας τον Οκτώβριο του 2022.


Συμμετέχοντες/ουσίες ήταν οι μαθητές και μαθήτριες : Βαϊνά Άννα, Γερμάνη Μαριλένα, Γκαϊτατζή Στέλλα, Θεοχαροπούλου Αλίκη, Νικόλοβ Νίκος, Παπαδοπούλου Εβελίνα, και συνοδοί καθηγητές οι : Αξούριστου Χάρη και Μοσχόπουλος Τάσος.






Τι λένε οι μαθήτριες:

Το ταξίδι στο Homburg της Γερμανίας, λίγες εβδομάδες πριν, αποτέλεσε την ευκαιρία να αποκομίσω μια εμπειρία ζωής. Από τη μία, η ενασχόληση με το θέμα της ψυχικής υγείας βελτίωσε τον τρόπο που αντιμετωπίζω τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μου, όπως το άγχος. Από την άλλη, η διαμονή σε μια γερμανική οικογένεια και η διασκέδαση με ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, με τους οποίους υπάρχει καθημερινή επαφή ακόμα και τώρα, μου δίδαξαν πως τα χιλιόμετρα δεν μπορούν να χωρίσουν τους φίλους. (Στέλλα)


Η εμπειρία του να ταξιδεύεις πρώτη φορά στο εξωτερικό είναι πραγματικά αξέχαστη. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν μία απλή επίσκεψη, αλλά μία ευκαιρία να γνωρίσω νέους ανθρώπους, να ζήσω τον πολιτισμό ενός διαφορετικού λαού και να συμμετέχω σε μια πληθώρα ενδιαφερόντων δραστηριοτήτων. Η φιλοξενία ήταν ιδιαίτερα θερμή, όλα τα παιδιά στάθηκαν στο πλευρό το δικό μου και των φίλων μου από την Ελλάδα ξεναγώντας μας σε νέα μέρη και βοηθώντας μας να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Γίναμε όλοι μία μεγάλη πολιτισμική ομάδα αποτελούμενη από Πορτογάλους, Έλληνες, Γερμανούς και Αυστριακούς περνώντας κάθε στιγμή της μέρας μας μαζί και οργανώνοντας μικρές εξορμήσεις σε κοντινές πόλεις και πάρκα. Διασκέδασα στο έπακρο και επέστρεψα πίσω γεμάτη αναμνήσεις, οι οποίες θα μείνουν πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου! (Μαριλένα)


Η περιπέτεια μας στο Homburg ήταν συναρπαστική και υπερβολικά ενδιαφέρουσα! Το πρόγραμμά μας ήταν γεμάτο με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και μπορέσαμε να γνωρίσουμε πολλά άτομα από διαφορετικές χώρες και να δεθούμε μαζί τους. Ένιωσα αρκετή θλίψη όταν έπρεπε να φύγουμε, αλλά είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που μπόρεσα να ζήσω και να βιώσω κάτι τόσο φανταστικό! Το προτείνω σε όλους, γιατί αυτή την εμπειρία δεν θα μπορέσεις να την ζήσεις στο μέλλον. (Εβελίνα)


Το Erasmus δεν είναι μόνο ένα ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά μια αξέχαστη εμπειρία. Στη Γερμανία γνωρίσαμε μια νέα κουλτούρα, δοκιμάσαμε νέα φαγητά και εξασκηθήκαμε στη γερμανική και στην αγγλική γλώσσα. Οι οικογένειες υπήρξαν πολύ φιλόξενες απέναντι μας και επισκεφθήκαμε διάφορες πόλεις τόσο με αυτές όσο και με τους καθηγητές μας. Δημιουργήσαμε, ακόμη, φιλίες οι οποίες θα κρατήσουν στο πέρασμα του χρόνου. (Άννα)

 


Πηγή : inveria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.