Να δοθεί «χείρα βοηθείας» στην Ελληνική Γαλακτοβιομηχανία ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τον Υπουργό Ανάπτυξης

 


Λύση στο πρόβλημα των διογκωμένων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Γαλακτοκομικών Προϊόντων, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ακρίβειας που σημειώνεται και στην αγορά της χώρας μας εξ αιτίας της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ζητά ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα: 


Με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, υπογραμμίζει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του δημοσίου βάσει του Ν.4412/2016 για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι δεσμευτικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει καθιστούν πρακτικά αδύνατο να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις χωρίς να υποστούν τεράστιες ζημίες.


Και αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο Βουλευτής Ημαθίας, όχι μόνο το κόστος των προϊόντων είναι πια δυσθεώρητα δυσανάλογο λόγω των πρωτοφανών αυξήσεων στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στα υλικά συσκευασίας αλλά και γιατί οι τιμές που αναδεικνύουν τον οριστικό ανάδοχο είναι υποχρεωτικώς σταθερές και δεν επιδέχονται αναπροσαρμογή για όλη την διάρκεια της συμβάσεως. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως τονίζεται στην Ερώτηση, το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων που έχουν δεσμευθεί σε αυτούς τους διαγωνισμούς, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκριθούν χωρίς μεγάλες οικονομικές απώλειες.


Με βάση τα ανωτέρω, ο κ. Τσαβδαρίδης επισημαίνει την ανάγκη να εξετάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης το ενδεχόμενο της αλλαγής, λόγω ανωτέρας βίας, της υποχρεωτικής προμήθειας σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα έτσι ώστε να είναι στην ευχέρεια της αναθέτουσας αρχής και του οριστικού αναδόχου, μία αναπροσαρμογή της τιμής μέχρι και 15% εφόσον υπάρχει περιθώριο από τον προκηρυχθέντα προϋπολογισμό της προμήθειας.


Επιπροσθέτως, ζητά από το Υπουργείο να εξετάσει αν υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν οι μειοδότες των διαγωνισμών, που προκηρύχθηκαν εντός του 2021 και ολοκληρώθηκαν (ανακήρυξαν οριστικό ανάδοχο) μετά την 1/7/21, να δύνανται να υπαναχωρούν από την σύμβαση (υπογεγραμμένη ή προς υπογραφή) χωρίς τις συνέπειες που προβλέπει ο Ν. 4412.

 

Πηγή :inveria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.