Ημαθία: Ευρεία σύσκεψη για τις χαλαζοπτώσεις

Μετά την καταστροφική χαλαζόπτωση της Δευτέρας (10/6) στην Ημαθία, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδη, στην οποία συμμετείχαν οι τρεις Δήμαρχοι της Ημαθίας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι όλων των Αγροτικών Φορέων, των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών του Νομού.

siskepsi_xalaziΑφού συζητήθηκε το θέμα και αξιολογήθηκε η κατάσταση, ο αντιπεριάρχης Ημαθίας ανέλαβε να αποστείλει στους εμπλεκόμενους παράγοντες επιστολή, δια την οποίας εκφράζονται τα αιτήματα και οι προτάσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Βέροια 11 Ιουνίου 2013


Αριθ. Πρωτ.: οικ. 223422/1062


Προς:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρη

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χαρακόπουλο

Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Οικονομίας

Πρόεδρο ΕΛΓΑ

 

ΘΕΜΑ: «Περί ολικής καταστροφής καλλιεργειών λόγω χαλαζόπτωσης.»

Κύριε Υπουργέ,

Σε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη με την παρουσία των τριών Δημάρχων της Ημαθίας, των Περιφερειακών Συμβούλων, και των Εκπροσώπων όλων των Αγροτικών Φορέων, των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών του Νομού Ημαθίας και λίγες ώρες μετά την καταστροφική χαλαζόπτωση για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών καλλιεργειών στο μεγαλύτερο μέρος της Ημαθίας, συναποφασίστηκε η επιδίωξη υλοποίησης σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών από την πλευρά της Πολιτείας με στόχο τη διάσωση της χρονιάς για τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους στον κύκλο της αγροτικής παραγωγής που από το βράδυ της Δευτέρας μετρούν τα συντρίμμια τους.


Αυτά έχουν ως κάτωθι:



1. Άμεση εκκίνηση της εκτίμησης των ζημιών με διαδικασίες εξπρές εντός 20 ημερών.


2. Καταβολή του 50% της εκτιμούμενης αποζημίωσης εντός διμήνου και άμεση καταβολή αποζημίωσης σε επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια.

3. Αποπληρωμή του 100% των αποζημιώσεων μέχρι τον Νοέμβριο 2013 με τιμές όπως ήδη έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.

4. Ενισχύσεις για την αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου και ζημιών σε εγκαταστάσεις (θερμοκήπια κτλ).

5. Καταβολή αποζημιώσεων για καταστροφές σε αποθηκευμένα αγροτικά προϊόντα και ζωοτροφές.

6. Πιστωτικές διευκολύνσεις σε πληγέντες αγρότες – κτηνοτρόφους, με πάγωμα όλων των οφειλών και δανείων για τρία χρόνια με συνέχιση της χρηματοδότησης το ίδιο διάστημα, παράλληλα με πιστωτικές διευκολύνσεις σε παραγωγούς, ομάδες παραγωγών που προέβησαν σε δαπάνες εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και εμπλεκόμενους φορείς στον κύκλο της παραγωγής (κιβωτοποιοί, μεταφορείς κ.α)

7. Άμεση καταβολή του Φ.Π.Α στους παραγωγούς και των επιχειρησιακών προγραμμάτων στις ομάδες παραγωγών.

8. Παράταση προθεσμίας για διόρθωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ από παραγωγούς.

Κύριε Υπουργέ,
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με κλεισμένες όλες σχεδόν τις ποσότητες συμφωνημένες στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και σε τιμές ανώτερες από τις περσινές και αυτό που ζούμε στο Νομό μας σήμερα, μετρώντας τις καταστροφές μας, ξεπερνάει κάθε όριο ανθρωπίνου αντοχής και βρισκόμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε απόγνωση.

O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.