«Οδυσσέας Ελύτης, ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας» από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Συγκίνησαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας που συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Οδυσσέας Ελύτης», όταν την Τρίτη 14 Μαΐου παρουσίασαν μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας» αφιερωμένη στο μεγάλο ποιητή, στα πλαίσια της παρουσίασης του προγράμματος τους.

mousiko sxolioΜουσική, χορός, τραγούδι, δρώμενα από μαθητές εμπνευσμένα από στίχους του Οδυσσέα Ελύτη σε μια σύνθεση αρμονική. Το αποτέλεσμα ξεχωριστό και μοναδικό. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ξέσπασε αρκετές φορές αυθόρμητα σε θερμό χειροκρότημα δείχνοντας τη συγκίνηση και τη χαρά που πλημμύριζε την ψυχή του.

Η παράσταση βασίστηκε σε κείμενο που έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές, στη διάρκεια των συναντήσεων τους κάθε Σάββατο, αφού διάβασαν ποιήματα και δοκίμια του ποιητή. Πήραν την Πορτοκαλένια από ένα ποίημα και την έκαναν πρωταγωνίστρια στο έργο τους, έβαλαν λίγη αφήγηση και πολλή φαντασία και έγινε το δικό τους σενάριο. Το αποτέλεσμα τους ενθουσίασε και ήθελαν να το δραματοποιήσουν. Έτσι γεννήθηκε η παράσταση. Οι κόποι τους ανταμείφθηκαν από το υπέροχο τελικό αποτέλεσμα που γοήτευσε όλους όσους παραβρέθηκαν αλλά περισσότερο από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που γέμισαν την ψυχή τους τόσους μήνες που ασχολούνται με το έργο του ποιητή.

Ο Ελύτης, πιο επίκαιρος σήμερα από ποτέ, έγινε γι αυτούς ένας δάσκαλος που τους προτρέπει με αποφασιστικότητα μοναδική να ανυψώνουν κόντρα στον άνεμο την ποιότητα τους και να αντιστέκονται στο φθαρμένο. Γιατί όπως έλεγε εκείνος: «Ό,τι σώσεις μες στην αστραπή, καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει». Aκόμη και για το Aιγαίο μιλώντας ο Eλύτης, για τα ιδιαίτερα εκείνα που συνθέτουν το δικό του φως και ουρανό, τη δική του θάλασσα και το δικό του ασβέστη, τα καΐκια και τους Ποσειδώνες, δεν κάνει την περιγραφή ενός τόπου αλλά υποδεικνύει έναν τρόπο ζωής. Η επαφή με τον Ελύτη ήταν για τους μαθητές ένα μάθημα, μια εμπειρία που πάντα θα θυμούνται.

Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που παρουσίασαν την ποίηση του Ελύτη με έξοχο τρόπο και έδωσαν μηνύματα που τόση ανάγκη έχει σήμερα ο τόπος μας. Όπως θα έλεγε εκείνος: «Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά». Είναι πραγματικά παρήγορο, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ότι κάποιοι μαθητές πιστεύουν στο όνειρο του και συνεχίζουν…

Τη μουσική επιμέλεια είχε η Ελένη Νατσάκου, στο πιάνο συνόδευσε η Βιργινία Καραφούσια, η σκηνοθεσία ήταν της Βιβής Νικοπούλου ενώ η επιμέλεια του κειμένου και ο γενικός συντονισμός της υπεύθυνης του προγράμματος, Κυριακής Ιντζεβίδου.

Την παράσταση μπορείτε να ακούσετε ηχογραφημένη στην εκπομπή της ραδιοφωνικής ομάδας «Μουσικά αβγΑ» του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στη διαδικτυακή συχνότητα του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου - European School Radio την Κυριακή 26-5-2013 στις 6.00 – 7:00 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.