8 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας ή Μεσογειακής Αναιμίας. Έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ-ΜΕΡΑ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ-ΑΝΑΙΜΙΑΣΗ Θαλασσαιμία ή Μεσογειακή Αναιμία ή αναιμία Κούλεϋ χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία ήδη από τη βρεφική ηλικία. Ανήκει στις κληρονομικές παθήσεις και αποτελεί τον πιο συχνό τύπο κληρονομικής αναιμίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, στην Ελλάδα πάσχουν 2.900 άτομα, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 10 νέες γεννήσεις.

Μοναδικός έως τώρα τρόπος αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας ήταν οι τακτικές ανά δεκαπενθήμερο μεταγγίσεις συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ κυριότερη επιπλοκή είναι η αιμοσιδήρωση (δηλαδή η υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο που προκαλεί τοξικότητα σε ζωτικά όργανα), για την αντιμετώπιση της οποίας οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν καθημερινή θεραπεία αποσιδήρωσης (δηλαδή θεραπεία για την αποτελεσματική δέσμευση και απομάκρυνση του περίσσιου τοξικού σιδήρου από τον οργανισμό).

Τα τελευταία χρόνια, σημαντική εξέλιξη αποτέλεσαν οι από του στόματος θεραπείες, οι οποίες βελτίωσαν σημαντικά τη συμμόρφωση των ασθενών. Η νεότερη θεραπεία αποσιδήρωσης χορηγείται από του στόματος μόνο μία φορά την ημέρα, γεγονός που επιτρέπει την καλή συμμόρφωση των πασχόντων και επομένως την αποτελεσματικότερη αποσιδήρωση.

Στην Ελλάδα, οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν τις 30 μονάδες αίματος ανά άτομο το χρόνο. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την αύξηση της αιμοδοσίας στη χώρα μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.